Tijdelijk kenteken Duitsland

Wanneer u als Nederlander een auto in Duitsland koopt zal het buitenlandse kenteken van de auto af worden gehaald bij uitschrijving van de auto (dit geldt tevens voor de meeste andere EU-landen waaronder België). Als u de auto dus niet met ons all-risk verzekerd autotransport (onderdeel van onze Premium en Premium + auto import service pakketten) naar Nederland laat vervoeren heeft u dus een tijdelijk kenteken nodig om met de auto naar Nederland te kunnen rijden.

Indien u uw uit Duitsland in te voeren auto zelf wilt over rijden naar Nederland kunnen wij een dergelijk tijdelijk 5-daags kenteken met tijdelijke WA-verzekering (groene kaart) voor u verzorgen. U kunt hiermee uw aangekochte en te importeren auto uit Duitsland zelf terugrijden binnen de geldigheidstermijn van het kenteken. U bent met deze tijdelijke kentekenplaten in de gehele Europese Unie verzekerd (wettelijke aansprakelijkheid) met uw importauto.

Dit tijdelijke kenteken wordt in Duitsland aangemaakt. U krijgt het kentekenbewijs, de kentekenplaten en de tijdelijke WA-verzekering (groene kaart) binnen één tot twee werkdagen nadat wij uw betaling hebben ontvangen thuis afgeleverd door een koeriersdienst die vanuit Duitsland iedere werkdag een afleverronde door Nederland rijdt. Wij rekenen voor dit tijdelijke Duitse kenteken (kentekenbewijs en fysieke kentekenplaten) met WA-verzekering €250 - excl. BTW. Daarnaast worden er bezorgkosten gerekend (€39,- exc. BTW voor alle locaties in Nederland met uitzondering van de Waddeneilanden en Zuidelijke eilanden). 

5-daags kenteken

Om uw aanvraag in behandeling te kunnen nemen hebben wij de onderstaande gegevens nodig:

  • kopie voor- en achterkant Zulassungsbescheinigung Teil 1 (Fahrzeugschein)
  • kopie Zulassungsbescheinigung Teil 2 (Fahrzeugbrief)
  • kopie Übereinstimmungsbescheinigung (COC)
  • geldige APK voor minimaal de doorlooptijd van het aangevraagde kenteken
  • kopie legitimatiebewijs (geen rijbewijs)
  • BSN (sofi) nummer + persoonsgegevens
  • factuuradres
  • afleveradres van de tijdelijke kentekens
  • ophaaldag van de importauto in Duitsland

Denkt u bij een gekochte auto uit Duitsland, Oostenrijk of Zwitserland aan de benodigde autobahnvignetten en milieustickers.

Lever- en doorlooptijd

Allereerst vragen wij om betaling vooraf. Nadat wij de betaling ontvangen hebben kunnen wij uw aanvraag in behandeling nemen. U dient rekening te houden met minimaal twee werkdagen levertijd.

De kentekens hebben een geldigheidsduur van vijf dagen. Ze gaan echter in op de dag dat ze worden aangemaakt in Duitsland en ze kunnen pas een werkdag later worden bezorgd. Ze worden bezorgd per koeriersdienst vanuit Duitsland. Exacte bezorgtijden zijn daardoor niet vooraf te voorspellen maar ze worden doorgaans tijdens kantooruren bij u afgeleverd op werkdagen.

De kentekens worden aangemaakt door een gemeentelijke instantie in Duitsland en ondanks dat dit bijna altijd goed gaat kunnen wij er niet 100% voor in staan dat hier niet iets mis gaat, bijvoorbeeld in de acceptatie van de papieren. Daarnaast kan er bij de koeriersdienst iets mis gaan in de bezorging, bijvoorbeeld doordat u de koerier mist. Wij kunnen op geen enkele wijze instaan voor eventuele gevolgschade wanneer u uw kenteken niet op tijd ontvangt. Wij adviseren daarom indien mogelijk de kentekens altijd minimaal één dag te vroeg te bestellen zodat er eventueel nog een dag marge is mocht er onverhoopt iets mis gaan. Per saldo kunt u de kentekens dan dus maar twee volle dagen gebruiken.

Het is zaak om het buitenlandse kenteken 48 uur voordat u de platen nodig heeft af te melden in het buitenland. Als het buitenlandse kenteken niet is afgemeld, kunnen wij het tijdelijk kenteken niet aanvragen.

LET OP: Aanvraag "Vrijstelling voor BPM en MRB bij kortstondig gebruik" aan te raden

In Duitsland zal het geen enkel probleem opleveren wanneer u uw importauto over rijdt met een 5-daags kenteken (of Kurzzeitkennzeichen / Ausfuhrkennzeichen / Zollkenzeichen). De Duitse politie / verkeershandhavers staan het gebruik van deze kentekens volledig toe. De WA-verzekering geeft voorts Europese dekking, dus ook in Duitsland en ook gewoon in Nederland. Hoewel doorrijden met de 5-daags kentekens vanaf de Nederlandse grens in onze ervaring vrijwel altijd goed gaat kunnen wij niet instaan voor eventuele gevolgen bij aanhouding.

De regelgeving omtrent het gebruik van buitenlandse export kentekens door Nederlanders op de Nederlandse weg is helaas een groot grijs gebied. Enerzijds is er Europese regelgeving en jurisprudentie omtrent het rijden met een tijdelijk kenteken waaruit geconcludeerd kan worden dat het zou moeten worden toegestaan een te importeren auto over te rijden van de ene EU-lidstaat naar de andere (vanwege het algemene beginsel van vrije doorvoer van goederen). Anderzijds is er veel onduidelijkheid bij Nederlandse verkeershandhavers hoe om te gaan met deze kentekens en komt het (gelukkig nog zeer sporadisch) voor dat er boetes worden uitgedeeld voor het voeren van de 5-daags kentekens door Nederlanders op de Nederlandse weg.

Om de kans te verkleinen dat u discussies moet voeren met politie / KLPD / verkeershandhavers in Nederland, is het aan te raden een vrijstelling aan te vragen bij de Belastingdienst voor het gebruik van een buitenlands kenteken in Nederland. Deze vrijstelling zorgt ervoor dat u als Nederlands ingezetene voor een korte periode van twee weken de mogelijkheid krijgt om met een buitenlands kenteken in Nederland te rijden. 

Vrijstelling voor BPM en motorrijtuigenbelasting (mrb) bij kortstondig gebruik

Deze vrijstelling voor BPM en motorrijtuigenbelasting bij kortstondig gebruik, kunt u aanvragen op de site van de Belastingdienst via deze link: Vrijstelling voor BPM en MRB bij kortstondig gebruik. Het invullen is eenvoudig en u kunt uiteindelijk een formulier printen wat u meeneemt in de auto wanneer u die gaat ophalen. Deze vrijstelling is maximaal 2 weken geldig.

Allrisk verzekering

Wilt u geen risico lopen en allrisk dekking hebben dan kunt u beter kiezen voor onze Premium of Premium + importpakketten waar een transport per oplegger met allrisk dekking in zit. Meer informatie over verzekering en alle bijbehorende risico's bij het importeren van een auto vindt u op onze pagina verzekering auto importeren.

Auto invoeren RDW / Douane

Nadat u de auto vanuit Duitsland naar Nederland heeft overgereden met het tijdelijke kenteken kunnen wij de auto laten invoeren door de RDW bij ons op locatie (onderdeel van ons Basis import pakket) of u kunt er voor kiezen de auto zelf in te voeren, al dan niet met een door ons aan te leveren BPM aangifteformulier met de laagst haalbare rest-BPM en acceptatiegarantie. Indien u voor het laatste kiest dient u zelf een afspraak te maken bij de RDW. Helaas is het niet ongebruikelijk dat deze planning drie vier weken vooruit gaat dus als u daar niet op wilt wachten is het sneller de auto bij ons af te leveren en door ons in te laten voeren. Door het grote aantal auto's dat wij importeren keurt de RDW bij ons op locatie en kunnen wij dagelijks invoeren. Uw auto wordt dus altijd binnen één werkdag ingevoerd als u van deze dienst gebruik maakt. Wanneer u uw auto door ons laat invoeren houden wij in de BPM aangifte rekening met toepassing van het voordeligste BPM regime. De kosten voor onze dienstverlening verdient u hierdoor vaak al meer dan terug.

Wellicht ook interessant:

Direct in uw mailbox! Meld u nu aan:

Bedankt voor uw aanmelding.
Om uw profiel compleet te maken hebben wij nog een aantal vragen voor u.
1/4 2/4 3/4 4/4
Op welke termijn wilt u een auto importeren?
Wat is uw budget?
Wat rijdt u het liefst?
Wat is/zijn uw favoriete merk(en)?
Uw gegevens
Bedankt voor het invullen.
Wij kunnen nu nog relevanter zijn in de e-mails die wij u sturen.