Informatie omtrent Corona Lees meer

Tijdelijk kenteken Duitsland

Wanneer u als Nederlander een auto in Duitsland koopt zal het buitenlandse kenteken van de auto af worden gehaald bij uitschrijving van de auto (dit geldt tevens voor de meeste andere EU-landen waaronder België). Als u de auto dus niet met ons all-risk verzekerd autotransport naar Nederland laat vervoeren heeft u dus een tijdelijk kenteken nodig om met de auto naar Nederland te kunnen rijden.

Indien u uw uit Duitsland in te voeren auto zelf wilt over rijden naar Nederland kunnen wij een dergelijk tijdelijk 5-daags kenteken met tijdelijke WA-verzekering (groene kaart) voor u verzorgen. U kunt hiermee uw aangekochte en te importeren auto uit Duitsland zelf terugrijden binnen de geldigheidstermijn van het kenteken. U bent met deze tijdelijke kentekenplaten in de gehele Europese Unie verzekerd (wettelijke aansprakelijkheid) met uw importauto.

Dit tijdelijke kenteken wordt in Duitsland aangemaakt. U krijgt het kentekenbewijs, de kentekenplaten en de tijdelijke WA-verzekering (groene kaart) binnen één tot twee werkdagen nadat wij uw betaling hebben ontvangen thuis afgeleverd door een koeriersdienst die vanuit Duitsland iedere werkdag een afleverronde door Nederland rijdt. Wij rekenen voor dit tijdelijke Duitse kenteken (kentekenbewijs en fysieke kentekenplaten) met WA-verzekering €200,-. Daarnaast worden er bezorgkosten gerekend (€39,- voor alle locaties in Nederland met uitzondering van de Waddeneilanden en Zuidelijke eilanden).

5-daags kenteken

Om uw aanvraag in behandeling te kunnen nemen hebben wij de onderstaande gegevens nodig:

  • kopie voor- en achterkant Zulassungsbescheinigung Teil 1 (Fahrzeugschein)
  • kopie Zulassungsbescheinigung Teil 2 (Fahrzeugbrief)
  • kopie Übereinstimmungsbescheinigung (COC)
  • geldige APK voor minimaal de doorlooptijd van het aangevraagde kenteken
  • kopie legitimatiebewijs (geen rijbewijs)
  • BSN (sofi) nummer + persoonsgegevens
  • factuuradres
  • afleveradres van de tijdelijke kentekens
  • ophaaldag van de importauto in Duitsland

Denkt u bij een gekochte auto uit Duitsland, Oostenrijk of Zwitserland aan de benodigde autobahnvignetten en milieustickers.

LET OP: aanvullend gebruik eendagskenteken RDW aan te raden

De regelgeving omtrent het gebruik van buitenlandse export kentekens door Nederlanders op de Nederlandse weg is helaas een groot grijs gebied. Enerzijds is er Europese regelgeving en jurisprudentie omtrent het rijden met een tijdelijk kenteken waaruit geconcludeerd kan worden dat het zou moeten worden toegestaan een te importeren auto over te rijden van de ene EU-lidstaat naar de andere (vanwege het algemene beginsel van vrije doorvoer van goederen). Anderzijds is er veel onduidelijkheid bij Nederlandse verkeershandhavers hoe om te gaan met deze kentekens en komt het (gelukkig nog zeer sporadisch) voor dat er boetes worden uitgedeeld voor het voeren van de 5-daags kentekens door Nederlanders op de Nederlandse weg.

Gebruik eendaags kenteken RDW vanaf de Duits-Nederlandse grens

In Duitsland zal het geen enkel probleem opleveren wanneer u uw importauto over rijdt met een 5-daags kenteken (of Kurzzeitkennzeichen / Ausfuhrkennzeichen / Zollkenzeichen). De Duitse politie / verkeershandhavers staan het gebruik van deze kentekens volledig toe. De WA-verzekering geeft voorts Europese dekking, dus ook in Duitsland en ook gewoon in Nederland. Hoewel doorrijden met de 5-daags kentekens vanaf de Nederlandse grens in onze ervaring in de meeste gevallen goed gaat kunnen wij niet instaan voor eventuele gevolgen bij aanhouding.

Om helemaal zeker te zijn dat u geen discussies hoeft te voeren met politie / KLPD / verkeershandhavers in Nederland is het daarom aan te raden vanaf de Duits-Nederlandse grens een Nederlands 1-dags kenteken van de RDW te monteren. Wij kunnen dit kenteken (kentekenbewijs + fysieke kentekenplaten) tegen €50,- meerprijs incl. verzending meeleveren met het voornoemde 5-daags kenteken. U kunt dit kenteken echter ook zelf gratis aanvragen bij de RDW en legaal zelf vervaardigen op een stuk karton met viltstift. 

LET OP: De WA-dekking voor de 5-daags kentekens geldt echter niet voor dit 1-dagskenteken. Uw verzekeraar kan echter uw auto meestal reeds in dekking nemen op uw uiteindelijk in Nederland af te sluiten verzekering op basis van dit kenteken. Hiermee bent u ook op dit eendaagskenteken in Nederland verzekerd. Mocht u problemen hebben de verzekering voor uw importauto af te sluiten sturen wij u graag door naar onze verzekeringstussenpersoon die dit probleemloos kan regelen voor u.

Gebruik RDW 1-dagskenteken in het buitenland niet toegestaan

Het gebruik van de RDW eendagskentekens in het buitenland is niet toegestaan. Ook niet in combinatie met een Europese WA-verzekering. Het eendags kenteken van de RDW is geen rechtsgeldig in het buitenland erkend kenteken (bron: www.rdw.nl).

LET OP: een door bepaalde partijen aangeboden alternatief voor 5-daags of exportkentekens is (zonder dat dit direct kenbaar wordt gemaakt) dit eendagskenteken gecombineerd met een Europese WA-verzekering. Het gebruik van dit kenteken buiten Nederland is verboden en kan leiden tot grote problemen met de lokale politie in het buitenland. Er zijn zelfs gevallen bekend van inbeslagname van voertuigen dus dit is ten zeerste af te raden.

Auto invoeren RDW / Douane

Nadat u de auto vanuit Duitsland naar Nederland heeft overgereden met het tijdelijke kenteken kunnen wij de auto invoeren bij de RDW / Douane voor u of u kunt er voor kiezen de auto zelf in te voeren, al dan niet met een door ons aan te leveren BPM aangifteformulier met de laagst haalbare rest-BPM en acceptatiegarantie. Indien u voor het laatste kiest raden wij u aan op tijd (7:00 uur) bij de RDW aanwezig te zijn omdat het doorgaans erg druk is bij de RDW en bij de Douane en u anders onnodig lang moet wachten of zelfs helemaal niet aan de beurt komt vanwege beperkte capaciteit (trek hier de hele dag voor uit, het kan soms heel erg druk zijn). U kunt met het tijdelijke 5-daags kenteken tevens naar de RDW rijden (binnen de geldigheidsduur van de kentekens uiteraard). Na de RDW registratie en keuring dient u naar de Douane te gaan voor de BPM-aangifte en afdracht.

Indien u uw importauto door ons laat invoeren bij de RDW en de Douane hebben wij de tijdelijke 5-daags kentekens niet nodig aangezien wij groene (handelaars) platen gebruiken. Voor een eventueel transport uit Duitsland van uw importauto hebben wij eveneens geen tijdelijk kenteken nodig aangezien hiervoor een oplegger wordt gebruikt.

Wanneer u uw auto door ons laat invoeren houden wij in de BPM aangifte rekening met toepassing van het voordeligste BPM regime. De kosten voor onze dienstverlening verdient u hierdoor vaak al meer dan terug.

Alle genoemde bedragen zijn exclusief 21% BTW

Wellicht ook interessant:

Bekijk alle referenties
Bekijk alle import autos

Stappenplan auto importeren

1. Aankoop
2. Transport
3. RDW
4. Douane
5. Inbouw
6. Rijklaar