Wat is MwSt.?

Bij het kopen van een auto in Duitsland zal op enig moment de term ‘Mehrwertsteuer’ (afkorting MwSt.) vallen. Wat de letterlijke vertaling van Mehrwertsteuer is, zullen de meesten van ons nog wel weten; het is het Duitse equivalent van onze Belasting Toegevoegde Waarde, beter bekend als BTW. Maar in welke gevallen betaal je nu BTW over een uit Duitsland geïmporteerde auto en wanneer?

BTW naast BPM

Dat er over importauto’s BPM moet worden betaald is vrij algemeen bekend. In sommige gevallen is er echter ook BTW verschuldigd. In de wereld van de handel in importauto’s leven veel misverstanden en broodje-aap-verhalen over de vraag of je over een uit Duitsland ingevoerde auto nu wel of niet BTW moet betalen. Sommige minder ervaren handelaren proberen hun klanten wijs te maken dat er nooit BTW over importauto’s hoeft te worden betaald, maar dit is niet altijd juist.

Koop je als particulier een gebruikte auto binnen de EU, dan zal je in de meeste gevallen geen BTW hoeven te betalen. Een voorbehoud moet worden geplaatst bij bijna nieuwe auto’s met extreem lage kilometerstanden; de belastingdienst merkt zulke auto’s wel degelijk als nieuw aan en slaat vervolgens aan het rekenen. Voor de Belastingdienst Douane is een auto ‘nieuw’ als er minder dan 6000 km op de teller staat of jonger dan zes maanden is. Let dus op: een auto van acht maanden oud met een kilometrage van 4000 valt ook binnen deze norm.

BTW naast Mehrwertsteuer

Maar hoe zit het nu met de ‘Mehrwertsteuer’? Met andere woorden: moet ik in Duitsland bij het kopen van een auto ook BTW betalen? Het antwoord luidt in de meeste gevallen: ja! Als particulier zult u bij een Duitse handelaar, net als in Nederland, gewoon BTW moeten betalen. Het tarief voor de Duitse Mehrwertsteuer is met negentien procent echter twee punten lager dan we in Nederland gewend zijn; hierin schuilt dan ook voor een klein deel de winst die u kunt behalen door in Duitsland een auto te kopen.

Wilt u de auto zakelijk gaan rijden, dan is het soms mogelijk om de auto in Duitsland zonder Mehrwertsteuer te kopen en dit bij import in Nederland aan te geven. Indien mogelijk, verdient dit altijd de voorkeur boven het later terugvorderen van de BTW bij de Duitse autoriteiten.

Voorkom dubbele heffing

Hoe dan ook, het zal duidelijk zijn dat u bij het kopen van een auto in Duitsland er bij gebaat bent dat u niet twee keer BTW betaalt. Dubbel betalen is altijd onnodig, maar dan dient u wel goed geïnformeerd te zijn en niet in een van de valkuilen te stappen die bij het importeren van een auto op de loer liggen. Het verdient bovendien aanbeveling om terugvordering van BTW in het buitenland te voorkomen; de procedures zijn vaak omslachtig, ingewikkeld en tijdrovend.

Zie voor meer informatie over dit onderwerp: kosten/btw

Vorig bericht Volgend bericht

Direct in uw mailbox! Meld u nu aan:

Bedankt voor uw aanmelding.
Om uw profiel compleet te maken hebben wij nog een aantal vragen voor u.
1/4 2/4 3/4 4/4
Op welke termijn wilt u een auto importeren?
Wat is uw budget?
Wat rijdt u het liefst?
Wat is/zijn uw favoriete merk(en)?
Uw gegevens
Bedankt voor het invullen.
Wij kunnen nu nog relevanter zijn in de e-mails die wij u sturen.