(Veilig) een auto importeren in tijden van corona

laatste update 30 september 2020

De meeste van onze klanten doen vrijwel volledig op afstand zaken met ons, via website, e-mail en/of telefoon (totdat zij hun auto komen ophalen of wij die bij hen afleveren). Online een auto kopen dus. In tijden van besmettingsgevaar is dat een USP horen wij van onze klanten. Doordat mensen vanwege besmettingsgevaar het openbaar vervoer en vliegtuigen willen mijden, merken wij ook weer een aantrekkende vraag naar auto’s (te meer omdat deze nu extra aantrekkelijk geprijsd zijn in Duitsland, lees ook: import auto nog goedkoper door BTW verlaging Duitsland).

Deze zaken spelen blijkbaar een belangrijke rol tegenwoordig. Wij merken echter dat er veel vragen leven omtrent het (veilig) importeren van een auto in tijden van corona. Om die reden informeren wij u graag over de laatste relevante ontwikkelingen rondom het coronavirus en hoe dit al dan niet invloed heeft op onze dienstverlening en het importeren van een auto uit Duitsland. 

Auto importeren gewoon mogelijk

Laten we beginnen te melden dat een auto importeren uit Duitsland mogelijk is gewoon. Doordat veel Duitse autoverkopers hun prijzen verlaagd hebben vanwege de huidige onzekerheid is dit bovendien nu interessanter dan ooit.

Hygiëne – uw en onze veiligheid

Onze primaire focus ligt op het waarborgen van de gezondheid en het welzijn van onze klanten en medewerkers. Het grootste gedeelte van onze medewerkers van de afdelingen sales, accountmanagement en operations werkt daarom tot nader order vanuit huis. Onze IT systemen en telefooncentrale zijn hier op ingericht dus u merkt hier als klant in de praktijk weinig tot niets van.

Om wel nog auto’s in ontvangst te kunnen nemen en te kunnen afleveren hebben wij een beperkte bezetting op ons kantoor in Zaandam. Voor deze medewerkers en alle bezoekers nemen wij strikte hygiëne maatregelen.

Dit houdt onder meer in:

  • Wij vragen alle bezoekers en alle medewerkers bij binnenkomst hun handen te desinfecteren met door ons ter beschikking gesteld desinfectiemiddel en wij schudden geen handen uiteraard
  • Wij volgen het advies van het dragen van een mondkapje in algemene ruimtes en verzoeken onze klanten deze maatregel ook zo veel mogelijk te respecteren bij het ophalen van hun auto
  • Iedereen houdt minimaal anderhalve meter afstand van elkaar
  • Van alle auto’s worden bij aankomst en voor aflevering het stuurwiel, de schakelpook en de belangrijkste bedieningsknoppen met desinfecterend schoonmaakmiddel gereinigd (naast de reguliere reiniging van de auto)
  • Onze kantoren worden uiteraard ook regelmatig gereinigd met extra aandacht voor deurgrepen e.d.
  • Alle medewerkers in Zaandam werken zo veel mogelijk vanuit verschillende ruimtes en zo min mogelijk bij elkaar
  • Medewerkers mogen bij lichte gezondheidsklachten uit voorzorg niet op werk verschijnen

Openingstijden kantoor Zaandam

Ons kantoor in Zaandam is zoals gebruikelijk op werkdagen en op zaterdag gewoon geopend. Om een goede en vooral veilige ontvangst te kunnen garanderen ontvangen wij echter alleen nog klanten op afspraak en met mondkapjes op. Wij verzoeken u contact met ons op te nemen voor een afspraak als u langs wilt komen. Zo voorkomen wij dat er te veel mensen tegelijk binnen zijn. 

Haal- en brengservice

Om heel Nederland van dienst te kunnen zijn bieden wij een landelijke haal- en brengservice. Op deze manier kunnen wij u ook van dienst zijn als u aan de andere kant van Nederland woont of wanneer u simpelweg uw tijd beter kunt besteden dan aan het ophalen van uw geïmporteerde auto.

Ook toen Nederland deels in quarantaine zat in maart / april boden wij deze dienst nog steeds aan. In die periode lieten wij ons personeel echter niet met het openbaar vervoer reizen. Omdat wij daardoor twee chauffeurs met een extra auto lieten reizen voor deze service kon het zo zijn dat wij hier een kleine meerprijs voor moesten rekenen als de afstand heel groot was. Uiteraard maakten we hier vooraf afspraken over als dit van toepassing was en rekenden wij dit slechts tegen kostprijs door. Op dit moment laten wij ons personeel wel weer met het OV reizen en geldt voornoemde niet meer. Mochten wij in de laatste ontwikkelingen op het gebied van coronabesmettingen en/of maatregelen echter aanleiding zien om dit weer aan te passen, dan kan het zijn dat we ons beleid hier weer op aanpassen. We zullen dat echter te allen tijde vooraf communiceren zodat u nooit voor verrassingen komt te staan.

Duitse merkdealers geopend

Alle officiële merkdealers in Duitsland zijn geopend. Wel zijn er ook daar gepaste maatregelen getroffen i.v.m. het coronavirus waarbij verkopers bijvoorbeeld in shifts of deels vanuit huis werken. Er kunnen echter gewoon auto’s worden aangekocht en worden afgehaald.

Transport

Ook ons autotransport rijdt gewoon door en op schema. De Duitse grens met Nederland is gewoon open. De verwachting is dat dit zo zal blijven, zeker voor vrachtverkeer (onder meer vanwege de belangrijke route vanaf de Rotterdamse haven).

Aankoopkeuring

Aankoopkeuringen kunnen ook nog doorgang vinden. Echter vanwege soms beperktere bezetting bij verkopers is dit altijd afhankelijk van de planning bij de verkopende partij. Uiteraard geven wij u hier graag een maatwerk advies over in overleg.

Betaling & zekerheid

Wij kunnen ons voorstellen dat er klanten zijn die zich afvragen in de huidige tijd of het veilig is om geld over te maken naar een bedrijf. Ons antwoord daarop is dat wij er financieel in ieder geval goed voor staan. De afgelopen jaren hebben wij goed gedraaid en ook dit jaar zijn we erg goed begonnen. We hebben eind maart en in april een dip gehad in onze omzet vanwege alle maatregelen omtrent het coronavirus maar dat was tijdelijk. De maanden juni, juli en en september hebben wij zelfs iedere maand nieuwe omzetrecords gevestigd vanwege de grote vraag naar tweedehands auto's (juist door de hele situatie door het coronavirus). Zelfs al zou er een nieuwe lockdown komen en zou alles helemaal stilvallen dan houden wij dat in ieder geval langdurig makkelijk vol.

Ook in Duitsland staan de officiële merkdealers er in de regel goed voor. Ook daar zijn er de afgelopen tijd goede zaken gedaan en bovendien behoren veel dealers tot een moederconcern waarbij faillissementen vrijwel niet voorkomen. Een betaling aan een Duitse dealer zullen wij altijd in overleg zo kort mogelijk op een geplande transportdatum afstemmen zodat die exposure minimaal is. Wij adviseren wel altijd uitsluitend merkdealer aanbod te overwegen en geen zaken te doen met niet erkende handelaren.

Voor klanten die desalniettemin toch behoefte hebben aan extra zekerheid bieden wij nu de mogelijkheid om pas te betalen bij levering. Wij vragen hier wel een vergoeding voor van 2% van het voor te financieren bedrag, €100,- administratie kosten en minimaal 10% aanbetaling voor onze eigen zekerheid. Mocht u hier interesse in hebben dan kunt informeren onze verkoopmedewerkers u hier graag over.

RDW & Belastingdienst

Vanwege alle maatregelen rondom het coronavirus had de RDW kortstondig haar deuren gesloten voor importkeuringen. Inmiddels zijn deze keuringen hervat in een tijdelijke procedure die voor RDW erkende bedrijven import weer mogelijk maakt. Ook de Belastingdienst is geopend en BPM aangiftes worden zoals voorheen verwerkt. Het importeren van een auto is dus gewoon nog mogelijk is.

Vorige Volgende
Bekijk alle referenties
Bekijk alle import autos

Stappenplan auto importeren

1. Aankoop
2. Transport
3. RDW
4. BPM
5. Extra's
6. Rijklaar