Export kenteken Duitsland aanvragen en in Nederland per koerier ontvangen

Wie in Duitsland een auto koopt om deze in Nederland in te voeren, heeft verschillende keuzemogelijkheden om de auto naar Nederland te transporteren. Het naar Nederland brengen van de auto door middel van professioneel, verzekerd transport is verreweg de meest comfortabele optie. Wie op de kosten hiervan wil besparen, kan ervoor kiezen om de auto zelf naar Nederland te rijden vanuit Duitsland met een export kenteken.

Wie voor de laatste keuze gaat, moet zich wel realiseren dat er voor deze vorm van transport het een en ander vooraf geregeld moet worden; het kenteken van de auto zal in de meeste EU-landen immers op het moment van de overdracht komen te vervallen en kan dus niet meer worden gebruikt om naar Nederland te rijden. Er zal dus gezorgd moeten worden voor een tijdelijk, vervangend kenteken; een export kenteken. Ook dient de auto te zijn verzekerd als u er de weg mee opgaat.

Exportkenteken Duitsland aanvragen

Het grootste gedeelte van de bij de Nederlandse RDW voor invoer aangeboden auto’s is afkomstig van de Duitse markt. In Duitsland kan, om legaal met een juist gekochte auto naar de Nederlandse grens te rijden, een vijfdaags kenteken met een tijdelijke WA-verzekering worden aangevraagd. Met deze platen is het mogelijk om verzekerd en wel gedurende de vijf dagen die het kenteken geldig is door de gehele Europese Unie te rijden. U kunt dit natuurlijk allemaal zelf regelen, maar het bewandelen van ambtelijke wegen in het buitenland vanuit Nederland is altijd lastig en vooral ook tijdrovend. Das Import kan deze procedure tegen een vriendelijk tarief voor u verzorgen. Na uw betaling ontvangt u het kentekenbewijs, de kentekenplaten en de groene kaart binnen maximaal twee werkdagen per koerier thuis.

Hoe verder in Nederland?

Volgens de geldende Europese  regelgeving zou het mogelijk moeten zijn met het Duitse vijfdaagse kenteken uw weg door Nederland te vervolgen. Helaas is er bij de Nederlandse wetshandhavers bepaald geen eenduidige opvatting over het gebruik van dit kenteken in Nederland. Hoewel het aantal bekeuringen de laatste jaren afneemt, komt het nog steeds voor dat mensen met hun zojuist geïmporteerde auto op de bon worden geslingerd vanwege het feit dat er tijdelijke Duitse kentekenplaten worden gevoerd. Het monteren van een eendagskenteken van de RDW kan deze problemen voorkomen. Das Import kan ook de aanvraag van dit kenteken, in aanvulling op het Duitse vijfdaagse kenteken, voor zijn rekening nemen. Gebruik van dit kenteken voorkomt dat de eerste rit met uw auto op vaderlandse bodem wordt onderbroken door een onplezierige discussie met Oom Agent.

Het gebruik van het RDW-kenteken in het buitenland is overigens niet toegestaan, net zomin als het door sommige marktpartijen aangeboden ‘alternatief‘ voor het Duitse vijfdaagse kenteken (dat in werkelijkheid een eendaags RDW-kenteken in combinatie met een WA-verzekering is) dat is. Gebruik van dergelijke kentekens in het buitenland kan voor ernstige en kostbare problemen met de lokale autoriteiten leiden. We kunnen dan ook alleen maar ten stelligste afraden om voor dergelijke oplossingen te kiezen.

Op onze pagina Tijdelijk kenteken Duitsland leest u alles over het aanvragen van de juiste tijdelijke kentekens en de mogelijkheid om dit per koerier thuis te ontvangen.

Vorig bericht Volgend bericht

Direct in uw mailbox! Meld u nu aan:

Bedankt voor uw aanmelding.
Om uw profiel compleet te maken hebben wij nog een aantal vragen voor u.
1/4 2/4 3/4 4/4
Op welke termijn wilt u een auto importeren?
Wat is uw budget?
Wat rijdt u het liefst?
Wat is/zijn uw favoriete merk(en)?
Uw gegevens
Bedankt voor het invullen.
Wij kunnen nu nog relevanter zijn in de e-mails die wij u sturen.